Voorstelling
Varen rond IJsland

IJsland, land van vuur. Met zijn machtige vulkanen, indrukwekkende gletsjers en uitgestrekte lavavelden biedt het een van de spectaculairste landschappen op aarde. De steile, door de golven geteisterde fjorden en kliffen zijn vaak alleen per boot bereikbaar en vormen een biotoop voor talloze vogels. Geisers en fumarolen creëren hier betoverende, mineraalachtige maanlandschappen. Deze woeste natuurkrachten worden afgewisseld met haast tropische zwempartijen in prachtig blauw water en de eenvoudige charmes van de hoofdstad Reykjavik. De IJslandse natuur is overweldigend, maar dat is lang niet de enige troef van het eiland: overal komen we authentieke, bontgekleurde vissershuisjes tegen en de gastvrije bewoners van dit eiland met zijn rijke geschiedenis, dat trots is op zijn onafhankelijkheid.

Reisroute

Klik op de dagen om de details van de reisdag te zien

We nemen vanuit Brussel een charter- of lijnvlucht naar Reykjavik. Transfer naar de haven, inscheping en toewijzing van uw kajuit aan boord van de World Explorer. Diner aan boord.

Reykjavik, letterlijk ‘Rookbaai’, werd zo genoemd in 874 door de eerste Scandinavische kolonist, Ingolfur Arnarson. Hij liet zich daarbij inspireren door de opstijgende stoom uit de warmwaterbronnen. In de hoofdstad van IJsland woont bijna 70% van de bevolking. Leuk weetje: het is de meest noordelijke hoofdstad van de wereld. Ondanks haar late ontwikkeling in de 19e eeuw telt de stad geen oude gebouwen, maar wel mooie gekleurde huizen die een ongelofelijke charme uitstralen. Het is een stad op mensenmaat, waar het heerlijk kuieren is. Reykjavik is ook de toegangspoort tot de Golden Circle, die drie prachtige natuurlijke trekpleisters omvat: de waterval van Gullfoss, de thermische bronnen rond Geysir en Thingvellir, de vallei van het parlement. Vrije tijd of deelname aan de optionele excursies. Ontbijt, lunch en diner aan boord.

Dit vissersdorp aan de voet van de Kirkjufell of ‘kerkberg’ kende tot in 1850 een belangrijke Franse aanwezigheid. Het is de toegangspoort tot een groot aantal geologische sites. Vrije tijd of deelname aan de optionele excursies. In de namiddag: geniet van een concert met de prachtige stem van zangeres Kristin Sveinsdottir samen met de meesterlijke pianoklanken van Nicolas Callot, in het schilderachtige kerkje van Grundarfjordur, op wandelafstand van het schip. Ontbijt, lunch en diner aan boord.

We zijn aan het geografische einde van Europa, in een van de meest ongerepte fjordengebieden van IJsland. Vrije tijd of deelname aan de optionele excursies. Ontbijt, lunch en diner aan boord.

Het dorp Saudarkrokur in het noorden van het eiland is ontstaan op het einde van de 19e eeuw en is geleidelijk aan uitgegroeid tot een welvarend gebied. Landbouw, visvangst en toerisme voorzien in het levensonderhoud van de 2600 bewoners. Vrije tijd of deelname aan de optionele excursies. Ontbijt, lunch en diner aan boord.

Het stadje Husavik ligt aan een baai in het noorden van IJsland en wordt beschouwd als de plek bij uitstek in Europa om walvissen te spotten. Naast walvissen zijn hier met een beetje geluk bovendien ook vaak dolfijnen en bruinvissen te zien! Verder is Husavik het commerciële en industriële hart van een groot agrarisch gebied. Van hieruit vertrekken heel wat zuivel- en vleesproducten naar de rest van het land. Vrije tijd of deelname aan de optionele excursies. Ontbijt, lunch en diner aan boord.

Omgeven door bergen strekt dit stadje met 1100 inwoners, gelegen in het oosten van IJsland, zich uit over de gelijknamige fjord. De regio is lange tijd een vissers- en mijnstad geweest. Verschillende musea vertellen het verhaal van deze industriëen. In de hoofdstraat van Eskifjordur eert een beeldhouwwerk de zeelieden die het leven lieten op zee. Vrije tijd of deelname aan de optionele excursies. Ontbijt, lunch en diner aan boord.

Djupivogur ligt aan een diepe baai en was al vanaf 1589 een overslagplaats, toen handelaars uit Hamburg er handelsrechten verwierven. Vrije tijd of deelname aan de optionele excursies. Ontbijt, lunch en diner aan boord.

Heimaey is het enige bewoonde eiland van de Westmanarchipel. Door een grote vulkaanuitbarsting ontstond hier in de nacht van 22 januari 1973 de Eldfell. Vrije tijd of deelname aan de optionele excursies. Ontbijt, lunch en diner aan boord.

Ontbijt aan boord. Ontscheping en transfer naar de luchthaven. Vertrek naar Brussel met een charter- of lijnvlucht.

Dag 2: Reykjavik:
De ‘Golden Circle’ OF Historisch Reykjavik OF Zwemmen in de Blue Lagoon of de Sky Lagoon OF De vulkaanlandschappen vanuit de lucht

Dag 3:
Grundarfjörður Vulkanisch schiereiland van de Grundarfjörður-regio

Dag 4: Ísafjörður:
De zeevogels van Vigur OF De pittoreske dorpen rond Ísafjörður

Dag 5: Sauðárkrókur:
Patrimonium en landschappen OF Het eiland Drangey OF Tocht te paard (Engelstalige excursie)

Dag 6: Húsavík:
De juwelen van het noorden OF De vele gezichten van het vulkanisme OF Húsavík Walvissen spotten

Dag 7: Eskifjörður:
Kennismaking met Eskifjörður te voet OF Fáskrúdsfjörður, een Frans dorpje

Dag 8: Djúpivogur:
Het gletsjermeer Jökulsárlón OF Djúpivogur en omgeving

Dag 9: Heimaey en de Westmaneilanden:
Het Pompeï van het Noorden OF Het eiland Heimaey per boot OF Avontuur in een speedboot (Engelstalige excursie)

Meer info en prijzen in de brochure.

De optionele excursies zijn gegarandeerd vanaf 30 deelnemers. De prijzen vermeld in de brochure zijn indicatief en kunnen later nog aangepast worden.

Met ons aan boord
foto gast
Wannes Cappelle

Wannes Cappelle (°1979) kent u wellicht het best als de frontman van Het Zesde Metaal, de band die met Ploegsteert, Gie, den otto en ik en Naar de wuppe enkele Belpopklassiekers afleverde. Maar misschien zag u hem ook in de rol van de politieagent Wantje in de bekroonde fictiereeks Bevergem, waarvan hij ook coscenarist was. Of u las ter voorbereiding van deze reis misschien het boek Hoe je een vulkaan kunt blussen, geschreven door Wannes en zijn IJslandse vrouw Alda Berglind Egilsdóttir (°1978). Mooi meegenomen: Alda is de hele reis mee aan boord om tekst en uitleg te geven over het land aan wie dat wenst. Daarnaast brengt ze twee IJslandse artiesten van formaat mee. Wannes op zijn beurt nodigt jullie uit voor een exclusief en intiem soloconcert. Hij brengt zijn liedjes in hun puurste vorm, enkel zichzelf begeleidend op piano en gitaar. Maar er is meer. Sinds enkele jaren toert Wannes samen met pianist Nicolas Callot met een liedprogramma van naar het sappige West-Vlaams vertaalde liederen van Schubert en Mozart. Nicolas en Wannes brengen tijdens de tocht een greep uit dit oeuvre, aangevuld met nieuw vertaalde liederen, en laten jullie deze grote componisten horen zoals u ze nooit eerder hoorde.

foto gast
Nicolas Callot

Pianist Nicolas Callot is niet voor een gat te vangen. Met de nieuwsgierigheid die hem eigen is, verkent hij het historische pianolandschap waar hij enkele prachtige oude piano’s ontdekt. Naast moderne piano’s duiken deze op in zijn concerten en opnames die hij maakt met boeiende generatiegenoten. Nicolas durft de klassieke, vertrouwde paden te verlaten en laat zich inspireren door acteurs, popmuzikanten en schrijvers. Een vruchtbare samenwerking met Wannes Cappelle leidt de twee muzikanten op tournee door heel Vlaanderen. Samen brengen ze Schubert en Mozart dicht bij de mensen in een West-Vlaamse vertolking. Naast zijn vrouw, violiste Elisabeth Druwe, neemt Nicolas ook zijn drie musicerende zonen mee aan boord: deze jonge virtuozen voelen zich als vissen in het water op het podium en spelen vaak samen. Eens voet aan wal, valt hij te ontdekken met IJslands mezzosopraan Kristín Sveinsdóttir met liederen uit haar vaderland en Schumann.

foto gast
Ragnheiður Gröndal

Ragnheiður Gröndal is beschreven als een van de meest geliefde en sympathieke zangeressen van IJsland met een prachtige stem. Al vele jaren ontwikkelt en verfijnt ze haar eigen unieke benadering van IJslandse volksmuziek, in combinatie met haar eigen materiaal. Afkomstig uit een lange lijn van dichters en taalfanaten zit haar passie voor woorden en muziek diep. Ze won reeds viermaal de Icelandic Music Awards voor zang en beste plaat.
Samen met haar partner, de bekroonde muzikant Gudmundur Petursson, neemt ze u mee op een onvergetelijke reis naar het hart van IJsland, waar de muziek de ziel van het land weerspiegelt. Laat u meevoeren op de golven van hun muzikale verbeelding en ervaar de magie van IJslandse melodiëen zoals nooit tevoren.

foto gast
Kristín Sveinsdóttir

De IJslandse mezzosopraan Kristín Sveinsdóttir (1991) begon al op jonge leeftijd met zingen in een prestigieus kinderkerkkoor in haar geboortestad Reykjavik. In 2013 studeerde ze met onderscheiding af aan de Reykjavik Academy of Singing and Vocal Arts. Tijdens haar studie in Reykjavik werkte Kristin voor de IJslandse artieste Bjork en zong ze als achtergrondzangeres op haar album Biophilia en tijdens een wereldtournee die meer dan twee jaar duurde. In 2014 begon Kristin haar Bachelor of Arts aan de Universiteit voor Muziek en Uitvoerende Kunsten in Wenen in de klas van Prof. Margit Klaushofer. Na haar eerste jaar werd ze aangenomen aan de Accademia Teatro alla Scala in Milaan waar ze ruim een jaar verbleef. Daar zong Kristin onder andere als soliste tijdens het kerstconcert 2014 van de Scala onder leiding van Franz Welser- Most. Terug in Wenen zong ze verschillende rollen in Schlostheater Schonbrunn zoals Cherubino in Mozarts Le nozze di Figaro, Dorabella in Mozarts Così fan tutte en Hansel in Humperdincks Hänsel und Gretel.

foto gast
Louis Beyens

Louis Beyens, bioloog en professor emeritus aan de Universiteit Antwerpen, behaalde zijn doctoraatstitel met een studie over de ecologische evolutie van de Kempen. Door dit onderzoek raakte hij geinteresseerd in de ijstijd en dat bracht hem naar de poolgebieden. Zijn eerste ontmoeting met het poollandschap gebeurde in 1978, als lid van een alpinistenexpeditie in Oost- Groenland. Dit was de start van een onderzoekscarriere in de poolwereld. Veldwerk bracht hem naar afgelegen gebieden zoals Spitsbergen, Groenland, Alaska, Nunavut (Canada), Rusland, Antarctica, de ijskap van Groenland... De laatste jaren was hij betrokken in experimenten om het effect van de klimaatverandering in het noordpoolgebied te onderzoeken. Hij schreef verschillende boeken over het noordpoolgebied en over een uitzonderlijke vogel, de raaf. Louis Beyens zal u onderhouden over diverse brede maar essentiele thema’s, waarbij vragen zoals “Waarom zijn de poolgebieden koud?” of “Hoe kunnen dieren en planten met succes leven in een polair klimaat?” aan bod komen.

Verblijf

De World Explorer
hoofdfoto schip
De World Explorer

De World Explorer is door ervaren cruisespecialisten speciaal ontworpen om de wereld en de natuur te ontdekken. Het schip beschikt dan ook over tal van binnen- en buitenlocaties om volop te genieten van de prachtige omgeving.
Of u nu kiest voor het ruime observatiedek (dek 8) of comfortabel wilt genieten in het observatiesalon (dek 7), overal bent u verzekerd van uitzonderlijk mooie panoramische uitzichten. Het is ook mogelijk om u terug te trekken in de gezellige bibliotheek, om op uw gemak een boek te lezen, te kaarten, te schaken of Scrabble te spelen (dek 4). Of geniet van deugddoende momenten samen in het Explorer-salon of in het kleine salon (dek 4), met een vers kopje koffie of een goed glas.
De sprekers aan boord geven tijdens de cruise lezingen in het elegante en perfect uitgeruste auditorium, dat beschikt over een groot scherm en comfortabele zetels. En om helemaal tot rust te komen, beschikt de World Explorer over een wellness met behandelingen en massages (betalend), een goed uitgeruste fitnesszaal en een hardlooppiste (buiten). Aan het verwarmde buitenzwembad met zijn vele ligstoelen bevinden zich ook twee jacuzzi's en een buitensnackbar, waar tussendoortjes en salades kunnen worden besteld. Er is eveneens een boetiek aan boord van de World Explorer, waar u niet alleen kledij vindt (sweatshirts, polo's, T-shirts, windjacks enz.), maar ook basisproducten, souvenirs enz. Er is tevens een kapsalon aan boord.

Modern
De nagelnieuwe World Explorer werd in 2019 gebouwd op de scheepswerven van Viana do Castelo in Portugal. Het schip vaart trots onder Portugese vlag en knoopt weer aan met de eeuwenoude Portugese maritieme traditie, die de basis heeft gelegd voor tal van ontdekkingsreizen. Dankzij zijn geavanceerde technologie kan de World Explorer in alle veiligheid de meest extreme gebieden op aarde bereiken, tot aan de Noordelijke IJszee toe.
Met zijn beperkte capaciteit van 180 passagiers kan het schip aanmeren in de meest afgelegen havens, zodat uitzonderlijke vaarroutes naar buitengewone locaties kunnen worden uitgestippeld.
Moderniteit gaat aan boord van de World Explorer hand in hand met elegantie en comfort. De gestroomlijnde en uitgepuurde vormgeving vormt een harmonieus geheel met de interieurdecoratie in warme kleuren. Het cruiseschip beschikt over een groot aantal ontspannings- en observatiezones om samen te genieten van de rust en de prachtige omgeving.

Milieuvriendelijk
De wereld is wondermooi en iedereen wil ervan genieten. Dat betekent echter ook dat we onze planeet moeten beschermen.
De World Explorer is uitgerust met hybridemotoren, waardoor in de havens alle bewegingen kunnen worden uitgevoerd met een minimale uitstoot van broeikasgassen. De Rolls-Royce-motoren zijn geoptimaliseerd voor een zo zuinig mogelijke werking.
Wanneer halt wordt gehouden in de buurt van de kust, kan het schip dankzij zijn nieuwe systeem voor dynamische positionering ter plaatse blijven zonder het anker uit te werpen. Zo worden de ecosystemen en het plantenleven onder water beschermd.
Bovendien kan het evenwicht van het schip dankzij de nieuwe stabilisatortechnologie perfect beheerst worden, om ook op volle zee het verbruik te beperken.
Aan boord wordt alles in het werk gesteld om verspilling tegen te gaan (waterverbruik, geen plastic voor eenmalig gebruik, voorraadbeheer enz.). Alle informatie wordt bovendien digitaal verspreid via beeldschermen, wat ook het papierverbruik beperkt.

Ruim en gezellig
Met zijn compacte afmetingen (126m lang, 19m breed) heeft de World Explorer meer weg van een luxejacht dan van een megacruiseschip. Toch is het schip binnenin bijzonder ruim en aangenaam. De passagiers mogen dan ook rekenen op het allerhoogste comfortniveau. Alle kajuiten liggen aan de buitenzijde en bieden veel plaats. De meeste hebben een oppervlakte van meer dan 20 m2 en beschikken over een bureau/ salon met panoramisch uitzicht.
Twee van de dekken op het schip zijn volledig ingedeeld in gemeenschappelijke zones. Op dek 4 bevindt zich het omvangrijke onthaal, dat toegang geeft tot een comfortabele conferentieruimte, een groot salon met bar, een restaurant, een kapsalon, een winkel en een buitendek, waar het heerlijk genieten is van een drankje of een lekkere maaltijd. Hogerop, op dek 7, is er een fantastisch observatiesalon met een panoramisch uitzicht van 180°. Hier bevinden zich ook de fitnesszaal, het wellnesscentrum (betalend) en een verwarmd buitenzwembad met fraaie ontspanningszone en twee jacuzzi’s. Op dek 8 is er zelfs een hardlooppiste en een helikopterplatform voorzien.

De kajuiten
De kajuiten van de World Explorer, verdeeld over drie dekken, zijn allemaal langs de buitenzijde gelegen, met ramen van uiteenlopende grootte al naargelang de gekozen categorie (gewoon raam, schuifraam met of zonder balkon of terras).
De kajuiten zijn bijzonder ruim (17 tot 34 m²), waarbij de meeste meer dan 20 m² groot zijn. Ze hebben allemaal een salonhoek/bureau, van diverse omvang, met tafel, fauteuils of sofa. De kajuiten hebben steeds een groot dubbelbed of twee enkele bedden die samengezet kunnen worden, een televisie, een kledingkast, een minibar (betalend), een individueel afstelbare airco, een haardroger en een kluisje. De badkamers zijn uitgerust met een inloopdouche, met zitje, en verzorgingsproducten staan te uwer beschikking. Sommige Deluxe-kajuiten met schuifraam (categorie 2 en 3) beschikken over een zetelbed en een dubbelbed.
De suites hebben een eigen gemeubileerd terras (met 2 stoelen, een lage tafel en 2 ligstoelen). De Explorersuites met terras (categorie 9) beschikken over een badkamer met twee lavabo’s, een ligbad en een inloopdouche. De World Explorer telt 9 kajuitcategorieën.

Het restaurant
Het restaurant serveert voor het diner een lekkere en verfijnde keuken à la carte, in één enkele dienst. De borden worden à la minute klaargemaakt, wat garant staat voor versheid en een maximale afstemming op uw wensen. Tijdens deze cruise kunt u genieten van twee galadiners gesigneerd door de Portugese topchef Rui Paula en de Franse topchef Stéphanie Le Quellec, beiden beloond met twee Michelinsterren. Het ontbijt en de lunch worden geserveerd in buffetvorm en à la carte in het restaurant.
Men kan binnen in het restaurant eten of buiten op het terras van de snackbar, al naargelang uw eigen voorkeur en de weersomstandigheden. In de namiddag wordt u verwend met koekjes en gebak. Op elk moment van de dag zijn er warme dranken beschikbaar. Bij de lunch en het avondmaal zijn water, wijn, koffie of thee inbegrepen.
Er is ook een excellente selectie wijnen, waarvan de tarieven en de herkomst op de wijnkaart terug te vinden zijn. Roomservice en een minibar (betalend) zijn beschikbaar aan boord.

Prijzen P.P.
Type kajuitDekPrijs (dubbele bezetting)
Expeditie - vast venster (17m²)3€ 6.620
Deluxe - panoramisch uitzicht (25m²)5€ 7.275
Deluxe - panoramisch uitzicht (25m²)6€ 7.600
Deluxe - met balkon (20m² / balkon: 5m²)5€ 8.265
Deluxe - met balkon (20m² / balkon: 5m²)6€ 8.590
Junior Suite ( 23m² / balkon: 5m²)6€ 10.195
Navigator Suite ( 26m² / terras: 10m²)5 en 6
€ 10.565
VIP Suite ( 31m² / terras: 10m²)5€ 11.220
Explorer Suite ( 34m² / terras: 10m²)5 en 6€ 11.880
Toeslag dubbele kajuit voor 1 persoon voor categorieën 1 tot 5: 80%. Categorieën 6 tot 9: gelieve contact op te nemen met Rivages du Monde. Deze prijzen zijn geldig op het moment van publicatie van dit document, d.w.z. op 05/06/2024. Ze zijn onderhevig aan eventuele wijzigingen. Ze zijn echter definitief gegarandeerd op het moment van het sluiten van het verkoopcontract (exclusief stijgingen of dalingen van de kosten van brandstof en lucht- of haventaksen).
Technische specificaties:

Bouwjaar: 2019 – Vlag: Portugal – Capaciteit: 180 passagiers – Kajuiten: 98 buitenkajuiten – Lengte: 126 m – Breedte: 19 m – Diepgang: 4,75 m – Aandrijving: 2 Rolls-Royce hybride/elektrische motoren – IJsklasse: 1B – Topsnelheid: 16 knopen – Voltage: 220 volt – Bemanningsleden: 125

Inbegrepen in deze prijs:
 • De charter- of lijnvlucht Brussel/Reykjavik/Brussel in economyclass, met of zonder tussenstop
 • De haventaksen (momenteel € 330) en de luchthaventaksen (momenteel € 190), variabel en onderhevig aan wijzigingen
 • Het verblijf aan boord in gekozen kajuitcategorie
 • Volpension (ontbijt, lunch, vieruurtje en diner) met water, wijn, thee of koffie tijdens de maaltijden aan boord
 • Alle activiteiten en animatie aan boord
 • Fantastische Knack-omkadering met onze Belgische en IJslandse artiesten
 • Bagageservice bij het inschepen en ontschepen
 • Fooien voor het boordpersoneel
 • Diensten van een Nederlandstalige cruisedirecteur en het Knack Reizen-begeleidingsteam
 • Nederlandstalige Knack Reizen-conferencier
Niet inbegrepen in deze prijs:
 • Andere dranken dan deze vermeld in het programma
 • De optionele excursies
 • Persoonlijke uitgaven
 • Reisverzekeringen
 • Mogelijkheid om in businessclass te vliegen, contacteer Rivages du Monde
Formaliteiten:

Geldige identiteitskaart of internationaal paspoort

Bij het maken van deze brochure zijn de vluchtgegevens nog niet bekend.
Het is mogelijk dat er gevlogen zal worden van of naar Parijs in plaats van Brussel. In dat geval zal er een transfer voorzien worden van Brussel naar Parijs. Afhankelijk van de vluchturen kan een overnachting op de luchthaven van Parijs nodig zijn (inbegrepen) op de dag van vertrek of terugkeer naar Brussel.

Optieformulier

Vul hieronder het optieformulier in. U wordt vervolgens gecontacteerd door Rivages du Monde voor een contractvoorstel.
Indien u vragen heeft of hulp nodig heeft bij het boeken, kan u contact opnemen via mail op info@rivagesdumonde.be of tel. 02 899 75 41.

Een bijkomende vraag of meer info nodig?

Rivages du Monde helpt je graag verder
  02 899 75 41
  info@rivagesdumonde.be