Voorstelling
Langs de oevers van de Hooghly en Ganges

India heeft altijd al een grote aantrekkingskracht gehad op buitenlanders, van Alexander de Grote tot koningin Victoria. India is een land vol mysterie, betovering, intrige en schoonheid, waar u ook kijkt. De rijkversierde hindoetempels, vrouwen gekleed in prachtig gekleurde sari’s en de warme, brede glimlach waarmee de lokale bevolking u begroet, beklijven. In de geboorteplaats van twee van de grootste religies op aarde, het hindoeïsme en boeddhisme, ontdekt u een smeltkroes van culturen die teruggaan tot aan de prehistorie.

Al reizend over de Hooghly, een belangrijke zijrivier van de Ganges, bezoekt u vanuit het centrum van Calcutta de meest sprankelende steden, dorpen en tempels van Oost-India.

Knack Reizen neemt u mee naar deze authentieke plaatsen die weinig bezocht worden door westerse toeristen. ’s Avonds is het heerlijk ontspannen aan boord van de R/V Rajmahal 4*.

Reisroute

Klik op de dagen om de details van de reisdag te zien

Vertrek vanuit Brussel met een lijnvlucht met tussenstop.

Bij aankomst in Calcutta, in de ochtend, verwelkoming en eerste stadstour om ons vertrouwd te maken met de hoofdstad van deelstaat West-Bengalen. Daarna transfer naar een viersterrenhotel in de stad. Lunch in het restaurant en check-in. In de namiddag bezoeken we het huis van Moeder Teresa dat is omgebouwd tot een klein museum gewijd aan haar liefdadigheidswerk. Terugkeer naar het hotel en avondmaal in het restaurant.

's Ochtends richten we een panoramische blik op de hoofdstad van West-Bengalen. Het victoriaanse uiterlijk van de stad is sterk beïnvloed door het Brits-Indiase Rijk, tot en met het gedenkteken voor Victoria, geïnspireerd op de Taj Mahal. Calcutta, ooit de grootste koloniale stad in het oosten, intrigeert en charmeert met zijn door de tijd getekende gevels en de buitengewone levendigheid van zijn straten. Na een wandeling over de prachtige bloemenmarkt en een bezoek aan een jaïnatempel, een van de oudste religies in India, bezoeken we Kumartuli, de pittoreske pottenbakkerswijk. Ambachtslieden werken hier het hele jaar door om offers en rijkelijk versierde beelden te maken voor de vele Indiase religieuze festivals (puja's). Lunch in het restaurant, gevolgd door een bezoek aan het Indian Museum, een opmerkelijk archeologisch museum en een van de oudste ter wereld. Avondmaal en overnachting in het hotel.

Na het ontbijt, voortzetting van de rondleiding door Calcutta gevolgd door een lunch. Transfer naar het station en treinreis naar Farakka (reistijd: ca. 4 uur). Vervolgens gaan we aan boord van de R/V Rajmahal. Vrije tijd op het schip. Avondmaal en overnachting aan boord.

In de ochtend vertrek voor een bezoek van een volledige dag aan de stad Gaur, niet ver van Malda. Dit vredige stadje was ooit een belangrijke stad op het Indiase subcontinent en bereikte zijn hoogtepunt tussen de 14de en 16de eeuw, onder de heerschappij van de sultans van Delhi en later de sultans van Bengalen. Gaur werd een belangrijk centrum van de islam in Oost-India, met een rijk erfgoed aan moskeeën en weelderig versierde poorten. Terugkeer naar het schip aan het einde van de dag. Avondmaal en overnachting aan boord.

We maken 's ochtends een wandeling door het kleine dorpje Baranagar om er een opmerkelijke reeks terracotta tempels uit de 18de eeuw te bezoeken. Terugkeer aan boord. De R/V Rajmahal vaart verder over de Hooghly om aan te meren nabij Murshidabad. In de namiddag bezoeken we Hazarduari Palace dat in 1837 door Duncan McLeod werd gebouwd. Het bouwwerk, bijgenaamd het ‘Paleis van de Duizend Deuren’, herbergt kunstvoorwerpen en schilderijen die getuigen van de pracht en praal van het bewind van de laatste nabobs van Bengalen. Bezoek aan de Katra-moskee, gebouwd in baksteen in de 18de eeuw, gevolgd door een verkenning van het Kathgola Palace waar zich in de prachtige tuinen een jaïnatempel bevindt. Avondmaal en overnachting aan boord.

Na een korte vaart in de ochtend bezoeken we Kush Bagh, de mogol-tuinbegraafplaats waar de nabobs van Bengalen van de Afshar-dynastie en hun families begraven liggen. In de namiddag bezoeken we het Plasseygedenkteken op de plaats van de gelijknamige veldslag. Het gedenkt de nederlaag van de laatste onafhankelijke mogol van Bengalen door het Britse leger. Avondmaal en overnachting aan boord.

We wandelen vroeg in de ochtend door het dorp Matiari, dat gespecialiseerd is in koperambachten. Onze wandeling door het dorp wordt opgeluisterd’ door het regelmatige geluid van werktuigen die voorwerpen voor servies en decoratie slaan en vormen. Lunch aan boord. In de namiddag bezoeken we ISKCON, het hoofdkwartier van de vereniging die de wereld het Krishna-bewustzijn schonk. ISKCON is gevestigd in Mayapur en heeft een imposante tempel gebouwd met de donaties die door vertegenwoordigers van de vereniging over de hele wereld zijn ingezameld. Avondmaal en overnachting aan boord.

Na het ontbijt, vertrek voor een bezoek aan Kalna en een riksjarit naar het Rajbari-complex. De site omvat het Naba Kailash Mandir, 108 terracotta tempels gebouwd in concentrische cirkels. Het werd in de 19de eeuw ter ere van Shiva gebouwd. Vlakbij treffen we verschillende 18de-eeuwse hindoetempels met epische basreliëfs. Lunch aan boord, gevolgd door een bezoek aan de imposante Imambara in victoriaanse stijl. Deze belangrijke culturele en rituele plaats van de sjiitische islam in West-Bengalen staat bekend om zijn victoriaanse architectuur, monumentale torens en klok. Avondmaal en overnachting aan boord.

Ochtendrondleiding door deze charmante voormalige handelspost van de Franse Oost-Indische Compagnie. We bezoeken het kleine koloniale museum, gevestigd in de voormalige residentie van de Franse gouverneur Dupleix. Bezoek aan de Sacré Coeur met zijn verbazingwekkende beelden van Jeanne d'Arc en Jezus Christus. Avondmaal en overnachting aan boord. ‘s Avonds lokale dans- en muziekvoorstelling aan boord.

Na het ontbijt transfer naar de luchthaven en vlucht naar Benares (Varanasi), de heilige stad van de hindoes, gebouwd met uitzicht op de rijzende zon en gewijd aan Shiva. Bij aankomst checken we in in een viersterrenhotel. In de late namiddag maken we een wandeling om de magie van de schemerrituelen te ervaren. De oevers van de heilige rivier zijn aangelegd in een opeenvolging van immense ghats (treden naar de rivier), omzoomd met tempels. De hartstocht is hier tastbaar aanwezig en wordt overgedragen op de reizigers als bekroning van hun reis door India. Avondmaal en overnachting in het hotel.

Zodra de zon opkomt, maken we een tochtje met een lokale boot om de vele rituelen die vanaf zonsopgang worden uitgevoerd te ervaren en beter te leren begrijpen. Bezoek aan de Kashi Vishwanath-tempel, een heilige hindoesite gewijd aan Shiva. We keren terug naar het hotel voor het ontbijt. Daarna vertrekken we naar Sarnath, ongeveer tien kilometer van Benares. Dit is een zeer belangrijke boeddhistische plaats. Hier hield Boeddha namelijk zijn allereerste sermoen. We bezoeken de site, inclusief de stoepa's en het archeologische museum. Na de lunch in een restaurant, transfer naar de luchthaven en vlucht naar Delhi. Check-in in een viersterrenhotel, avondmaal en overnachting in het hotel.

Ochtendtour door de Indiase hoofdstad, te beginnen met de grootste moskee van het land, de Jama Masjid, in Old Delhi. Vervolgens bezoeken we de wijk New Delhi langs de Rajpath, de grote laan uit de Britse tijd met zijn vele officiële monumenten, met als hoogtepunt de Poort van India (fotostop). In de namiddag bezoeken we de prachtige graftombe van Humayun (Unesco) en zijn uitgestrekte tuin. Avondmaal en overnachting in het hotel.

In de ochtend transfer naar de luchthaven van Delhi en lijnvlucht naar Brussel met of zonder tussenstop. Aankomst in Brussel op dezelfde dag.

Afhankelijk van de waterstand kan het programma mogelijk gewijzigd worden. Alleen de kapitein is bevoegd om de noodzakelijke beslissingen te nemen voor het vaarschema. Het programma kan tevens worden gewijzigd wegens lokale culturele manifestaties of om technische redenen.

De steden van de gouden driehoek van Rajasthan ( (5 dagen/4 nachten).
Details, zie brochure.

Gastsprekers
foto gast
Etienne Hauttekeete

Etienne Hauttekeete is romanist, maar studeerde eveneens japanologie in Leiden. Als docent kunst en geschiedenis van het boeddhisme, leidt hij regelmatig reizen in alle landen van boeddhistisch Azië en werkt mee aan tentoonstellingen over boeddhistische en Aziatische kunst. Hij heeft ook enkele boeken gepubliceerd: Onder dak in China, Onder de bodhiboom en The smile of Buddha.

Verblijf

de R/V Rajmahal
hoofdfoto schip
de R/V Rajmahal

De gemeenschappelijke ruimtes

De Rajmahal beschikt over warme en gezellige ontspanningsruimtes, met dank aan haar klassieke en verfijnde comfort. Op het Zonnedek, dat volledig naar de rivier is gericht, kunnen passagiers comfortabel in een ligstoel van hun vaart genieten. De binnenlounge bevindt zich op het Bovendek. Er is ook een massagesalon dat traditionele massages (betalend) biedt voor passagiers die willen ontspannen na een dagje sightseeing. Een fitnessruimte (gratis) is beschikbaar op het Hoofddek.

Het Restaurant

De kwaliteit van de keuken aan boord is een van de sterke punten van de Rajmahal. Het hele team is opgeleid in tophotels. In het panoramische restaurant serveert de chef een heerlijke mix van Indiase gerechten uit alle regio’s van het subcontinent en Bengaalse specialiteiten. Bij elke maaltijd zijn ook westerse gerechten verkrijgbaar. Een selectie Indiase en internationale wijnen, bieren en frisdranken is à la carte verkrijgbaar.

De kajuiten

De 18 Deluxe-tweepersoonskajuiten bevinden zich op het Hoofddek en het Bovendek. Ze hebben een oppervlakte van 18 m2 en zijn allemaal uitgerust met ramen die open kunnen en ze zijn voorzien van een reling, twee bedden die bij elkaar geschoven kunnen worden, een badkamer met toilet, een haardroger, een kluisje, een minibar, een bureau en individuele airconditioning. De 4 individuele Comfort-kajuiten (14 m2) hebben een groot eenpersoonsbed (105 x 200 cm) en ramen die open kunnen.

Prijzen P.P.
Type kajuitDekDubbele bezettingIndividuele bezetting
Comfort met venster (14 m²)Hoofddek-€ 6.720
Deluxe met venster (18 m²)Hoofddek€ 6.020-
Deluxe met venster (18 m²)Bovendek€ 6.420-
Technische specificaties:

Lengte: 51 m – Breedte: 10,4 m – Diepgang: 1,35 m – Capaciteit: 40 passagiers – Bemanning: 30 leden – Kajuiten: 22 verdeeld over 2 dekken – Elektriciteit: 220 V – Munteenheid aan boord: Indiase roepie en bankkaarten – Bouwjaar: 2014

Inbegrepen in deze prijs:
 • De internationale lijnvluchten Brussel/Calcutta en Delhi/ Brussel met tussenstop (Air India, Emirates, Qatar of KLM)
 • De luchthaventaksen (€ 390 op heden), variabel en onderhevig aan wijzigingen
 • De binnenlandse vluchten Calcutta/Varanasi en Varanasi/ Delhi in economyclass (Indigo, Air India, SpiceJet)
 • Alle transfers zoals vermeld in het programma
 • De trein Calcutta/Farakka in een wagon met airconditioning
 • Het verblijf aan boord van de R/V Rajmahal in een kajuit in de gekozen categorie (7 nachten)
 • Het verblijf in een tweepersoonskamer met ontbijt in een viersterrenhotel (lokale norm) in Calcutta (2 nachten), in een viersterrenhotel (lokale norm) in Varanasi (1 nacht) en in een viersterrenhotel (lokale norm) in Delhi (2 nachten)
 • Volpension vanaf het avondmaal op dag 2 tot en met het ontbijt op dag 14 (afhankelijk van de vluchturen)
 • Dranken tijdens de maaltijden aan boord en aan wal: 1 glas bier of wijn, water, thee of koffie
 • Alle bezoeken en entreegelden zoals vermeld in het programma met een lokale Engelstalige gids
 • Een show aan boord zoals beschreven in het programma
 • De diensten van een Nederlandstalige Rivages du Monde-cruisedirecteur en begeleiders tijdens de volledige reis
Niet inbegrepen in deze prijs:
 • Andere dranken dan deze vermeld in het programma
 • Visumkosten voor India (€ 180 op heden voor personenmet Belgische nationaliteit)
 • Fooien voor het boordpersoneel, gidsen en chauffeurs (12 USD per dag per pers. aanbevolen)
 • Reisverzekeringen
 • Mogelijkheid om in businessclass te vliegen: consulteer Rivages du Monde
Formaliteiten:

Geldig internationaal paspoort tot en met 6 maanden na uw terugkeer en visum voor India.

Optieformulier

Vul hieronder het optieformulier in. U wordt vervolgens gecontacteerd door Rivages du Monde voor een contractvoorstel.
Indien u vragen heeft of hulp nodig heeft bij het boeken, kan u contact opnemen via mail op info@rivagesdumonde.be of tel. 02 899 75 41.

Een bijkomende vraag of meer info nodig?

Kim van Rivages du Monde helpt je graag verder
  02 899 75 41
  info@rivagesdumonde.be