Voorstelling
De legendarische Nijl

Met zijn eeuwenoude tempels en prachtige landschappen weet het land van de farao’s elke reiziger die geïnteresseerd is in de Egyptische mythologie te betoveren. De Nijl opvaren is niet alleen de oudste en meest logische, maar ook nog altijd de beste manier om kennis te maken met Egypte. In dit land speelt het leven zich immers vooral af op een smalle strook land aan weerszijden van de rivier.
Uw cruise start met een bezoek aan verschillende uitzonderlijke sites die terecht wereldwonderen worden genoemd: de beroemde piramides van Gizeh, de Sfinx en het bruisende Caïro.
Aan boord van een exclusieve en milieuvriendelijke dahabiya, de Queen Isis I of II, vaart u door groene streken en woestijnen vol fascinerende tempels en leeft u op het ritme van de rivier en de landbouwers die er al duizenden jaren lang hun gewassen verbouwen. Vanuit Luxor trekt u op verkenning naar de Vallei der Koningen en het adembenemende complex van Karnak met zijn indrukwekkende gevel, prachtige fresco’s en reusachtige beelden! Daarnaast houden we zowel halt in Aswan, Aboe Simbel als Edfu, voor een romantische culturele cruise die voor altijd een diepe indruk zal nalaten.

Reisroute

Klik op de dagen om de details van de reisdag te zien

We vertrekken vanuit Brussel met een lijnvlucht naar Caïro (al dan niet met tussenlanding). Aankomst op de luchthaven van Caïro waar u verwelkomd wordt en hulp krijgt voor de visumformaliteiten. Transfer naar hotel Royal Maxim Palace Kempinski Cairo 5*. Toewijzing kamers, avondmaal en overnachting in het hotel.

Na het ontbijt maken we kennis met het grafcomplex van Gizeh, het laatste van de 7 wonderen uit de antieke wereld. De piramides van Cheops, Chefren en Mykerinos hebben altijd ontzag opgewekt en verbergen ook vandaag nog tal van geheimen. Op deze millennia oude werelderfgoedsite bevindt zich ook het legendarische standbeeld van de Sfinx. Die heeft zijn naam te danken aan de oude Grieken, door de treffende gelijkenis met hun mythologische monster met leeuwenlichaam en vrouwenhoofd. Lunch is voorzien in een lokaal restaurant. Daarna bezoeken we de necropool van Saqqara en de trappiramide van Djoser, een architecturaal meesterwerk uit het Oude Rijk en de eerste stenen piramide van Egypte. Avondmaal en overnachting in het hotel.

Na het ontbijt vertrekken we naar het Groot Egyptisch Museum* dicht bij het plateau van Gizeh, dat met zijn indrukwekkende afmetingen een van de grootste musea ter wereld is. De officiële opening is voorzien voor 2024. In het museum is de grootste collectie ter wereld te zien van Egyptische oudheidkundige en archeologische schatten, waaronder de integrale inhoud van het graf van Toetanchamon, dat een eeuw geleden is ontdekt. We lunchen in een restaurant en verkennen vervolgens het oude hart van Caïro, een reusachtige en bruisende stad met een onmiskenbare charme. We brengen onder meer een bezoek aan de Citadel van Saladin en de Sultan Hassan Moskee. Na een wandeling door de beroemde soek Khan El-Khalili keren we terug naar het hotel. Avondmaal en overnachting in het hotel.
*Indien de inhuldiging van het Groot Egyptisch Museum wordt uitgesteld, bezoeken we het Egyptisch Museum in Caïro, dat vandaag de collectie huisvest.

’s Morgens vroeg transfer naar de luchthaven van Caïro en vlucht met bestemming Luxor. Verwelkoming op de luchthaven en vertrek met de bus naar Dendera voor een bezoek aan de beroemde tempel van Hathor, de godin van de liefde, de muziek en het moederschap. Het gebouw werd meer dan 2000 jaar voor Christus opgetrokken en is een van de best bewaard gebleven tempels van Egypte. Tal van generaties farao’s hebben de tempel verfraaid en gerestaureerd, onder meer de dynastie van de Ptolemaeën. De tempel van Hathor heeft een massief stenen dak en maakt indruk door de uitzonderlijke kwaliteit van de hiëroglyfen en ondergrondse ruimtes. Een van de hoogtepunten is de befaamde dierenriem van Dendera, waarvan het origineel zich vandaag in het Louvre bevindt. Terugkeer naar Luxor en inscheping aan boord van de dahabiya Queen Isis. Verwelkoming, verfrissing en toewijzing van de kajuiten. Lunch aan boord. In de namiddag brengen we een bezoek aan de legendarische tempel van Karnak, het indrukwekkendste religieuze complex van het oude Egypte. Aan het complex, dat gewijd is aan Amon, werd gedurende duizenden jaren voortgebouwd. Bij de ingang van de tempel leiden 40 sfinxen met ramskop ons naar de grote hypostyle zaal met zijn spectaculaire woud aan zuilen. Daarna ontdekken we de tempel van Luxor. Avondmaal en overnachting aan boord.

Na het ontbijt aan boord van de dahabiya Isis trekken we naar de westelijke oever van de Nijl voor een bezoek aan de necropolis van Thebe. In de Vallei der Koningen bevinden zich de laatste rustplaatsen van de belangrijkste farao’s van Egypte en ook het in 1922 intact teruggevonden graf van Toetanchamon. Vandaar gaat het richting de tempel van Hatsjepsoet, een uniek complex dat tegen de rotswand van de berg Thebe werd aangebouwd. We komen ook voorbij de beroemde kolossen van Memnon. Deze monumentale beelden zijn de laatste overblijfselen van de tempel van Amenhotep III. Terugkeer naar het schip en afvaart richting Esna. Onze dahabiya meert aan op een kalme locatie voor een rustige nacht op de Nijl. Avondmaal en overnachting aan boord.

Optionele activiteit:
Vertrek in de vroege ochtend voor een ballonvlucht om de zonsopgang te bewonderen boven de Vallei der Koningen, de site van Karnak en de tempels. Een onvergetelijke ervaring! Prijs per persoon: € 120 (minimaal 2 personen)

Na het ontbijt geniet u van een dag varen op de Nijl. Voortgestuwd door de wind glijdt de Queen Isis in alle stilte over het water, zodat u alle kansen krijgt om de natuur en het leven langs de rivier te observeren. Dicht bij Edfu meert het schip aan bij een geheim eilandje voor een vredige nacht onder de sterren. Ontbijt, lunch en avondmaal aan boord.

We ontbijten aan boord terwijl we koers zetten naar Edfu. Bezoek aan de Grieks-Romeinse tempel van Horus, die uitzonderlijk goed bewaard is gebleven en een harmonieuze vormgeving heeft met perfecte proporties. Dit is de op een na grootste tempel van Egypte, die we betreden via een reusachtige pyloon van bijna 36 m hoog, versierd met indrukwekkende reliëfs. Daarna betreden we de centrale binnenplaats met zuilengalerij en opeenvolgende zalen met diverse functies. Een belangrijk element is dat egyptologen dankzij de inscripties in deze tempel alle details konden leren over de verering van Horus en de meest luisterrijke ceremoniën van het oude Egypte. Terugkeer naar het schip. We varen vervolgens op het smalste stuk van de Nijl, tussen majestueuze heuvels van zandsteen. Tijdens dit deel van onze reis krijgen we de groeves te zien van Gebel el-Silsila, waar de bouwmaterialen vandaan kwamen voor de meeste Egyptische tempels. Een ervan is de tempel van Horemheb, met stèles die uitgehouwen zijn in de rotswand, waar vroeger belangrijke ceremoniën plaatsvonden in verband met de wassende Nijl. De tempel is gewijd aan de Thebaanse triade en aan de goden van de Nijl en heeft een open gevel met een spectaculaire zuilengalerij. Avondmaal en overnachting aan boord, tegenover de verlichte tempel.

Na het ontbijt bezoeken we de tempel van Sobek en Haroëris met zijn indrukwekkende basreliëfs. Bijzonder hier is dat het complex gewijd is aan de verering van 2 goden. In het noordelijke gedeelte wordt Haroëris (Horus de Oudere) vereerd, een welwillende god die afgebeeld wordt als een man met een valkenhoofd, gekroond met een zonneschijf, de atef of de pschent (de dubbelkroon van Beneden- en Boven-Egypte). Het zuidelijke gedeelte is gewijd aan Sobek, de god met het krokodillenhoofd die symbool staat voor het water en de vruchtbaarheid. In het oude Egypte waren krokodillen heilige dieren. Hun aanwezigheid in de Nijl was een voorteken voor een rijke oogst. Terugkeer naar het schip. We varen naar Aswan om te genieten van de zonsondergang op de Nijl. Lunch en avondmaal aan boord.

Op de luchthaven van Aswan nemen we een vlucht naar Aboe Simbel en zijn beroemde tempels. Het Nubische meesterwerk van farao Ramses II ligt dicht bij de grens met Soedan en werd in de jaren 60 onder toezicht van de Unesco verplaatst wegens het stijgende water aan de Aswandam. De 4 kolossale koninklijke beelden voor de Grote Tempel zijn meer dan 20 m hoog en kijken uit over de Nijl als symbool voor de macht van de vorst. De tweede belangrijke locatie is de tempel van Hathor, toegewijd aan koningin Nefertari, de geliefde echtgenote van de farao. Ook hier zijn in de gevel 6 enorme standbeelden te zien van een tiental meter hoog met de beeltenis van het goddelijke koppel. Na ons bezoek aan de archeologische site keren we terug naar Aswan voor een middagmaal aan boord. In de namiddag bezoeken we de stad Aswan en zijn beroemde soek, waar de meest uiteenlopende specerijen, stoffen en ambachtelijke producten worden verkocht. Avondmaal en overnachting aan boord.

Optionele activiteit:
In de vooravond vindt bij de tempel van Philae een van de mooiste lichten geluidsspektakels van Egypte plaats. Prijs per persoon: € 65 (minimaal 2 personen)

Na het ontbijt vertrekken we naar de imposante tempel van Isis die vroeger op het eiland van Philae stond. De tempel werd opgetrokken door een van de laatste Egyptische farao’s tijdens de 4e eeuw voor Christus. En afgewerkt door de Romeinen. In de jaren 70 werd de tempel verplaatst naar een nabijgelegen eiland door de bouw van de Aswandam. In de namiddag maken we een tocht op de Nijl in een feloek en ontdekken we de tuinen, oevers en Nubische dorpen langs dit gedeelte van de stroom. Op het einde van de dag is een koffie- of theepauze mogelijk op het terras van het beroemde hotel Old Cataract. Ontbijt, lunch en diner aan boord.

In de voormiddag ontscheping en transfer naar de luchthaven. Lijnvlucht naar Brussel met tussenlanding.

Meer info in de brochure

Afhankelijk van de waterstand kan het programma mogelijk gewijzigd worden. Alleen de kapitein is bevoegd om de noodzakelijke beslissingen te nemen voor het vaarschema. Het programma kan tevens worden gewijzigd wegens lokale culturele manifestaties of om technische redenen.

Gastsprekers
foto gast
Onze Knack Reizen-conferencier Marleen Reynders

Marleen Reynders is egyptoloog (KU Leuven) en geeft lezingen en gastcolleges in binnen- en buitenland. Zij begeleidt eveneens cultuurreizen en is auteur van verschillende succesvolle boeken over het oude Egypte. Marleen koppelt enthousiasme aan een ruime kennis, de perfecte conferencier voor deze cruise.

Verblijf

Queen Isis I en II 5*
hoofdfoto schip
Queen Isis I en II 5*

De in 2023 gebouwde dahabiya Queen Isis II heeft zich in september 2023 bij de dahabiya Queen Isis I gevoegd. De twee schepen varen naast elkaar en volgen
strikt dezelfde route en hetzelfde programma aan boord en aan wal. Alle activiteiten worden tegelijkertijd georganiseerd voor de passagiers van beide schepen.
Voortgestuwd door de noordenwind (of getrokken door een discreet sleepbootje bij te weinig wind) zeilen beide dahabiya’s de Nijl op, voor een authentieke kennismaking met het land van de farao’s.

De gemeenschappelijke ruimtes

Deze zijn verdeeld over 3 dekken en bieden een gezellige en geraffineerde omgeving, gedecoreerd in ingetogen oriëntaalse stijl. Alles is voorzien om een rustige reis te garanderen, zodat u ten volle kunt genieten van de Nijl en zijn oevers. De bar met salon beschikt over comfortabele stoelen, een  flatscreen-tv, een bibliotheekhoek en grote ramen die uitgeven op de rivier. U beschikt ook over gratis internettoegang op het schip. Het restaurant  serveert een traditionele, gevarieerde en bijzonder verzorgde Egyptische keuken. Om te ontspannen of u te verfrissen, beschikt het zonnedek over ligstoelen en een jacuzzi, wat zeer zeldzaam is op schepen van deze grootte, een oriëntaals salon en tafels waar u kunt genieten van thee met zoete lekkernijen terwijl u de zon ziet ondergaan achter de eeuwenoude tempels.

De kajuiten

De Queen Isis I beschikt over 5 Deluxe-kajuiten met venster en 3 suites. De Queen Isis II beschikt over 8 Deluxe-kajuiten met venster en 4 suites. Ze zijn smaakvol ingericht en bieden voor een traditionele dahabiya een hoogstaand comfort en uitzonderlijke luxe, terwijl ook de authentieke charme behouden blijft. De Deluxe-kajuiten hebben een oppervlakte van 16,5 m2 en beschikken telkens over airconditioning, een eigen badkamer met douche, wc en haardroger, twinbedden, een kluis, een telefoon (interne lijn) en 2 grote ramen die uitgeven op de Nijl. De suites met balkon van 19,5 m2 beschikken over een kingsize bed en een eigen terras. Tot slot beschikt de Queen Isis I nog over een Royal Suite van 63,5 m2 met eigen dressing, salon, bibliotheekhoek en een groot terras waar u in exclusief comfort kunt genieten van de rivier.

Prijzen P.P.
Type kajuitDekDubbele bezettingIndividuele bezetting
Deluxe Sabord (16,5 m²)Hoofddek€ 4.590€ 6.990
Suite Balkon (19,5 m²)Hoofddek€ 5.290€ 7.690
Suite Balkon (19,5 m²)Bovendek€ 5.490€ 7.890
Suite Royale (63,5 m²)Bovendek€ 5.890€ 8.290
Technische specificaties:

• Lengte: 42 meter
• Breedte: 7,5 meter
• Diepgang: 1,2 meter
• Capaciteit: 17 passagiers
• Bemanning: 14 leden
• Kajuiten: 8 verdeeld over 2 dekken
• Elektriciteit: 220 volt
• Bouwjaar: 2022
• Munteenheid aan boord: bankkaarten, Egyptische pond, dollar en euro

Inbegrepen in deze prijs:
 • Luchthaventaksen (€ 460, zoals op vandaag bekend), variabel en onderhevig aan wijzigingen
 • Vluchten Brussel/Caïro, Caïro/Luxor, Aswan/Aboe Simbel/Aswan en Aswan/Brussel (onder voorbehoud van beschikbaarheid) in economyclass met of zonder tussenstop (Egyptair, Air France of Lufthansa)
 • Alle transfers zoals vermeld in het programma
 • Het verblijf aan boord van de dahabiya’s Queen Isis I of II in een tweepersoonskajuit in de gekozen categorie
 • Het verblijf in een tweepersoonskamer in een 5* hotel (lokale classificatie) in Caïro (3 overnachtingen)
 • Volpension vanaf het diner op dag 1 tot het ontbijt op dag 11 (buffetformule)
 • Dranken aan boord: water, thee, koffie alsook een glas wijn tijdens de maaltijden
 • Dranken tijdens de maaltijden aan land: mineraalwater (50 cl p.p.), thee of koffie
 • Alle bezoeken en entreegelden zoals vermeld in het programma met een lokale gids
 • De diensten van een Nederlandstalige cruisedirecteur
 • De lezingen van de Knack Reizen-conferencier
 • Begeleiding door een Knack Reizen-team
 • Alle activiteiten aan boord (cocktail, galadiner van de kapitein, een voordracht, folkloreavond,…)
 • Servicekosten voor het boordpersoneel
 • Fooien voor chauffeurs en bagagedragers
Niet inbegrepen in deze prijs:
 • Optionele activiteiten
 • Andere dranken dan vermeld in het programma
 • Visum- en aanvraagkosten (€ 45 op heden voor de Belgische nationaliteit)
 • Fooien voor gidsen (€ 5 per persoon en per dag aanbevolen)
 • Reisverzekeringen
 • Verzekeringen (annulatie, bijstand en repatriëring)
 • Mogelijkheid om in businessclass te vliegen: contacteer ons
Formaliteiten:

Geldig internationaal paspoort tot en met 6 maanden na terugkeer en een visum.

Bij het maken van deze brochure zijn de vluchtgegevens nog niet bekend. Het is mogelijk dat er gevlogen zal worden van of naar Parijs of Amsterdam in plaats van Brussel. In dat geval zal er een transfer voorzien worden tussen Brussel en Parijs of Amsterdam (H/T).

Optieformulier

Vul hieronder het optieformulier in. U wordt vervolgens gecontacteerd door Rivages du Monde voor een contractvoorstel.
Indien u vragen heeft of hulp nodig heeft bij het boeken, kan u contact opnemen via mail op info@rivagesdumonde.be of tel. 02 899 75 41.

Een bijkomende vraag of meer info nodig?

Rivages du Monde helpt je graag verder
  02 899 75 41
  info@rivagesdumonde.be