Voorstelling
Knack Zeereis Varen rond Cuba

Cuba, op een boogscheut van Florida, is een van de meest fascinerende Caribische bestemmingen. Met dank aan zijn witte zandstranden, pittoreske koloniale stadjes, rijke cultuur en beklijvende muziek. Natuurreservaten en nationale parken bieden dan weer uitzonderlijke natuurlijke landschappen. Reizigers kunnen tijdens deze cruise de Cubaanse keuken, dans en kunst ontdekken evenals de legendarische gastvrijheid van de Cubanen.

Troeven:
• De World Explorer, een compact luxejacht speciaal ontworpen om in de meest afgelegen gebieden, de wereld en de natuur op een milieuvriendelijke manier te ontdekken.
• Havana en Santiago, de twee emblematische steden van Cuba alsook Cienfuegos, juweeltje van koloniale architectuur.
• De mogelijkheid (optionele excursie) om de Viñalesvallei te ontdekken met zijn suikerbroodrotsen (Unesco-werelderfgoed).
• Nationaal Park Guanahacabibes, een uitzonderlijk natuurgebied.
• Tussenstop in Santa Domingo, Unesco-werelderfgoed.

Reisroute

Klik op de dagen om de details van de reisdag te zien
We nemen vanuit Brussel een charterof lijnvlucht naar Havana. Diner en overnachting in hotel Iberostar Grand Packard 5* of gelijkwaardig.
Havana, de parel in de kroon van de Spaanse koloniën, werd gesticht in 1514 en heeft een rijk erfgoed dat getuigt van haar tumultueuze geschiedenis. In deze welvarende haven bouwden rijke reders weelderige barokke en neoklassieke herenhuizen versierd met smeedijzers, arcades, balkons en binnenplaatsen. Hierdoor ontstond een homogeen geheel dat door de Unesco tot werelderfgoed werd uitgeroepen. Dankzij erfgoedbeheerder Eusebio kreeg de oude lady heel wat van haar oude glorie terug. Ze mijmert bij zoveel schoons, struinend op de Malecón, want ze kraakt in haar oude voegen. Vrij bezoek of deelname aan de optionele excursies. Inscheping en installatie aan boord van de World Explorer. Diner aan boord.
Vrij bezoek of deelname aan de optionele excursie naar de Viñales-vallei. Ontbijt, lunch en diner aan boord.
Maria La Gorda ligt in het hart van het Guanahacabibes Biosphere Reserve en telt slechts een paar huizen verspreid over de weelderige natuurlijke omgeving. Met zijn kristalheldere water en indrukwekkende koraalriffen is Maria La Gorda een droom voor snorkelen duikliefhebbers. Vrij bezoek of deelname aan de optionele excursies. Ontbijt, lunch en diner aan boord.
Cienfuegos, de stad van 100 vuren, werd door de Fransen gesticht aan een uitzonderlijke baai, waar Castro ooit probeerde een kerncentrale te bouwen. Het historische centrum werd in 2005 uitgeroepen tot Unescowerelderfgoed. Het herbergt een aantal neokoloniale gebouwen: de Triomfboog, het José Marti-park met zijn neoklassieke kathedraal, het San Lorenzo-college… De uitzonderlijke ligging en het rijke culturele erfgoed hebben het de titel Parel van het Zuiden opgeleverd. Vrij bezoek of deelname aan de optionele excursies. Ontbijt, lunch en diner aan boord.
Deze dag wordt op zee doorgebracht wat u toelaat om aan tal van activiteiten aan boord te genieten. Overdag varen we door de Jardines de la Reina in het zuidelijke deel van Cuba. Deze archipel werd in 1492 door Christoffel Columbus genoemd naar de koningin van Spanje, Isabella van Castilië. De eilandengroep bestaat uit 230 kleine eilandjes en vormt het grootste zeereservaat in het Caribisch gebied. Ontbijt, lunch en diner aan boord.
Santiago was de eerste hoofdstad van Cuba. De nabijheid van Jamaica geeft het een speciale Caribische vibe die wordt weerspiegeld in de kunst, architectuur en muziek. De stad kan prat gaan op een eclectische mix van invloeden: het imposante fort El Morro, gebouwd aan het eind van de 16e eeuw en geclassificeerd als Unesco-werelderfgoed, de koloniale herenhuizen in de historische wijk, de voormalige rumstokerij Bacardi en de majestueuze basiliek van Nuestra Señora de la Caridad del Cobre, Cuba’s meest heilige bedevaartsoord. Als u door de heuvelachtige stad dwaalt, waant u zich in San Francisco. Vrij bezoek of deelname aan de optionele excursies. Ontbijt, lunch en diner aan boord.
We genieten van deze vaardag om in alle rust van de vele activiteiten aan boord te genieten. Ontbijt, lunch en diner aan boord.
Santa Domingo ligt aan de zuidkust van het eiland Hispaniola. De oudste hoofdstad van de Nieuwe Wereld wordt omzoomd door stadsmuren en is uitgeroepen tot Unescowerelderfgoed. De Dominicaanse hoofdstad herbergt een van de mooiste parels van de koloniale architectuur. Met dank aan zijn kathedraal uit de 16e eeuw, zijn historische straten met prachtige patriciërswoningen en kloosters. De nieuwe stad is niet te overtreffen, met zijn winkelwijk, zijn vele musea en de Malecón, waar het spetterende en immer swingende nachtleven zich afspeelt. Vrij bezoek of deelname aan de optionele excursies. Ontbijt, lunch en diner aan boord.
Ontbijt aan boord. We ontschepen en begeven ons naar de luchthaven. Vertrek naar Brussel met een charterof lijnvlucht. Nachtvlucht met of zonder tussenstop(s).
Aankomst in Brussel in de voormiddag.
De stranden van de Dominicaanse Republiek (4 dagen/3 nachten)
Gastspreker
foto gast
Lut Baten

Lut Baten, professor emeritus aan de KULeuven, was tussen 2006 en 2019 projectleider capaciteitsontwikkeling Engels voor wetenschappelijke en intercultureel-communicatieve doeleinden aan verschillende universiteiten in Cuba. Samen met Dirk Tieleman schreef ze “Viva Cuba, 60 jaar na de revolutie” (Standaard, 2018), een kritisch portret met reisimpressies, waarin Cubanen uit het hele land getuigden over hun land in verandering. Ze is begaan met het interculturele erfgoed van talen en publiceerde daarom samen met Leila Besharat “Vertellingen uit de karavanserai”, rijk geïllustreerd, met podcast en website, gebaseerd op de bij ons nu vergeten maar wijdverbreide Pančatantra uit India en Iran. Ze blijft actief in taalorganisaties in binnen- en buitenland.

Schip

De World Explorer
hoofdfoto schip
De World Explorer

De World Explorer werd in 2019 gebouwd op de scheepswerven van Viana do Castelo in Portugal. Het schip vaart trots onder Portugese vlag en knoopt weer aan met de eeuwenoude Portugese maritieme traditie, die de basis heeft gelegd voor tal van ontdekkingsreizen. Dankzij zijn geavanceerde technologie kan de World Explorer in alle veiligheid de meest extreme gebieden bereiken, tot aan de Noordelijke IJszee toe.

Met zijn beperkte capaciteit van 180 passagiers kan het schip aanmeren in de meest afgelegen havens. Moderniteit gaat aan boord van de World Explorer hand in hand met elegantie en comfort. De gestroomlijnde en uitgepuurde vormgeving vormt een harmonieus geheel met de interieurdecoratie in warme kleuren. Het cruiseschip beschikt over een groot aantal ontspannings- en observatiezones om samen te genieten van de rust en de prachtige omgeving.

De gemeenschappelijke ruimtes

Binnenin is het schip bijzonder ruim en aangenaam en de passagiers mogen dan ook rekenen op het allerhoogste comfortniveau. Op dek 4 bevindt zich de luchtige onthaalruimte, die toegang geeft tot een comfortabele conferentieruimte, een groot salon met bar, een restaurant, een winkel en een buitendek, waar het bij mooi weer heerlijk genieten is van een drankje of een lekkere maaltijd. Hogerop, op dek 7, is er een fantastisch observatiesalon met een panoramisch uitzicht van 180°. Hier bevinden zich ook de fitnesszaal, het wellnesscentrum (betalend) en een verwarmd buitenzwembad met fraaie ontspanningszone en twee jacuzzi’s. Op dek 8 is er zelfs een hardlooppiste voorzien.

De kajuiten

Deze zijn verdeeld over drie dekken en bieden allemaal een buitenzicht met ramen van uiteenlopende grootte al naargelang de gekozen categorie (gewoon raam, schuifraam met of zonder balkon of terras). De kajuiten zijn bijzonder ruim (17 tot 44 m2) en hebben allemaal een bureau en/of salonhoek, van diverse omvang, met tafel, fauteuils en/ of sofa. Allemaal beschikken ze over een groot dubbel bed of twee enkele bedden, een televisie, een minibar, een individueel afstelbare airco, een haardroger en een kluisje. De badkamers zijn uitgerust met een inloopdouche en de verzorgingsproducten van l’Occitane staan te uwer beschikking. Sommige Deluxe-kajuiten met schuifraam (categorie 2 en 3) beschikken over een zetelbed en een dubbel bed. De suites hebben een eigen gemeubileerd terras (met twee stoelen, een lage tafel en twee ligstoelen). De Explorer Suites met terras beschikken over een badkamer met twee lavabo’s, een ligbad en een inloopdouche.

Het restaurant

Het restaurant (dek 4) serveert voor de lunch en het diner een lekkere en verfijnde keuken à la carte, in één enkele dienst. De borden worden à la minute klaargemaakt, wat garant staat voor versheid en een maximale afstemming op uw wensen. Het ontbijt wordt geserveerd in buffetvorm en à la carte in het restaurant (dek 4). Men kan binnen of buiten eten, al naargelang uw eigen voorkeur en het weer. In de namiddag wordt u verwend met koekjes en gebak. Op elk moment van de dag is er gratis water en zijn er warme dranken beschikbaar. Bij het diner wordt er bovendien zonder toeslagen een excellente selectie wijnen geserveerd. Ook roomservice is mogelijk.

Prijzen

Type kajuitDekM2BezettingPrijs
Expedition - vast venster317 m22€ 5.595
Deluxe - panoramisch uitzicht525 m22€ 6.545
Deluxe - panoramisch uitzicht625 m22€ 7.185
Deluxe - met balkon520 m2/balkon: 5 m22€ 8.455
Deluxe - met balkon620 m2/balkon: 5 m22€ 9.085
Junior Suite - met balkon623 m2/balkon: 5 m22€ 9.725
Navigator Suite - met terras5 en 626 m2/terras: 10 m22€ 11.625
VIP Suite - met terras531 m2/terras: 10 m22€ 13.525
Explorer Suite - met terras5 en 634 m2/terras: 10 m22€ 14.165
Technische specificaties:
 • Bouwjaar: 2019
 • Vlag: Portugal
 • Capaciteit: 180 passagiers
 • Kajuiten: 98 buitenkajuiten
 • Lengte: 126 m
 • Breedte: 19 m
 • Diepgang: 4,75 m
 • Aandrijving: 2 Rolls-Royce hybride/elektrische motoren
 • IJsklasse: 1B
 • Topsnelheid: 16 knopen
 • Voltage: 220 volt
 • Bemanningsleden: 125
Inbegrepen in deze prijs:
 • De vluchten Brussel/Havana en Santa Domingo/Brussel met een charter- of lijnvlucht in economyclass, met of zonder tussenstop
 • De haventaksen (momenteel € 350) en de luchthaventaksen (momenteel € 540), variabel en onderhevig aan wijzigingen
 • Een overnachting in halfpension in Havana, hotel Iberostar Grand Packard 5* of gelijkwaardig
 • Het verblijf aan boord in gekozen kajuitcategorie
 • Volpension (ontbijt, lunch, koffie of thee en diner) met water, wijn, thee of koffie tijdens de maaltijden aan boord
 • Alle activiteiten en animatie aan boord
 • Bagageservice bij het inschepen en ontschepen
 • Servicekosten voor het boordpersoneel
 • Diensten van een Nederlandstalige cruisedirecteur en het Knack Cruises-begeleidingsteam
 • Nederlandstalige Knack Cruises-conferencier
Niet inbegrepen in deze prijs:
 • Andere dranken dan deze vermeld in het programma
 • De optionele excursies
 • Persoonlijke uitgaven
 • Reisverzekeringen
 • Mogelijkheid om in businessclass te vliegen, contacteer Rivages du Monde
Formaliteiten:

Geldig internationaal paspoort tot en met 6 maanden na uw terugkeer en visum (toeristenkaart)

Optieformulier

Vul hieronder het optieformulier in. U wordt vervolgens gecontacteerd door Rivages du Monde voor een contractvoorstel.
Indien u vragen heeft of hulp nodig heeft bij het boeken, kan u contact opnemen via mail op info@rivagesdumonde.be of tel. 02 899 75 41.

Een bijkomende vraag of meer info nodig?

Rivages du Monde helpt je graag verder
  02 899 75 41
  info@rivagesdumonde.be