Voorstelling
Ontdek een land dat 50 jaar lang geheim is gebleven

Lange tijd was Albanië afgesloten van de rest van Europa. Ondertussen wordt het land getipt als de geheime parel van Zuid-Europa. Het land van de adelaar heeft alles om te verrassen: wilde landschappen, een van de mooiste kustlijnen ter wereld, prachtige bergen en ontelbare archeologische schatten.
In Albanië hebben zowel Grieken, Romeinen, Venetianen als Ottomanen samen een onschatbare erfenis achtergelaten. Albanië is een kruispunt van Oost en West waar moskeeën en kerken naast elkaar staan. De overblijfselen van het communisme vermengen zich met westerse invloeden. Ga op verkenning in een wereld van contrasten. Albanië heeft een gastvrije bevolking en is nog redelijk onbekend voor het massatoerisme.
De M/Y Variety Voyager maakt ook een tussenstop op Corfu en in Montenegro, twee parels van de Adriatische en Ionische Zee. Het Griekse eiland Corfu is bergachtig en bosrijk en heeft zijn authentieke charme behouden. De Baai van Kotor staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en behoort tot de mooiste baaien ter wereld. Donkere bergen rijzen op langs het water en de grillige pieken omlijsten pittoreske stadjes.
Vertrek op deze unieke cruise aan boord van de M/Y Variety Voyager. Dit schip leent er zich perfect toe om nieuwe horizonten te verkennen en ten volle te genieten van de charmes van de Middellandse Zee!

Reisroute

Klik op de dagen om de details van de reisdag te zien
Aankomst op Corfu, het grootste Griekse eiland in de Ionische Zee. Transfer naar de haven en inscheping aan boord van het jacht M/Y Variety Voyager. In de vooravond zet het schip koers richting Bar.
Bar is de belangrijkste havenstad van Montenegro. Hoewel de stad vandaag de dag in een modern jasje steekt, vindt u er ook nog overblijfselen uit de Byzantijnse tijd, zoals de oude citadel, de Stari Bar, op 4 km van de moderne stad. In de loop van zijn rijke geschiedenis maakte Bar achtereenvolgens deel uit van het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk, de Republiek Venetië en vanaf de 16e eeuw van het Ottomaanse Rijk. Vandaag is Bar de maritieme toegangspoort tot Montenegro.
‘s Ochtends zeilen we naar de Baai van Kotor, een van de mooiste baaien ter wereld, die eigenlijk meer op een Noors fjord lijkt. Aankomst in de voormiddag in Kotor. Vrij bezoek van de stad.
In de ochtend meren we aan in Durrës, de grote haven van centraalAlbanië. Van hieruit vertrekken we naar Tirana, de hoofdstad van het land. Vandaag is Tirana een bloeiende stad die het erfgoed van zijn tumultueuze verleden probeert te combineren met een duidelijke honger naar moderniteit. Het bezoek begint op het Skanderbegplein, het hart van de stad, met het standbeeld van de gelijknamige nationale held, die de strijd tegen de Ottomanen leidde. Verder vindt u er de Et’hem Bey-moskee, het nationaal museum, waarvan de ‘socialistisch-realistische’ fresco’s de turbulente geschiedenis van het Albanese volk vertellen, en het operagebouw, opgetrokken in de zuiverste sovjetstijl na Wereldoorlog II. De ‘boulevard der martelaren van de natie’ werd gebouwd door de Italianen in de jaren 30 in fascistische stijl en is omzoomd met okerkleurige administratieve gebouwen en de universiteit van Tirana. Bloggu (‘het blok’), de vroegere woonwijk van de voormalige communistische nomenklatoera, is ondertussen getransformeerd tot een wijk van trendy bars en restaurants. We lunchen in een restaurant op de nieuwe markt. ‘s Namiddags staat een bezoek aan een bunker van Enver Hoxha op het programma. De communistische leider liet een gigantische nucleaire bunker bouwen in de buurt van Tirana, waar bij een aanval op het land de Albanese leiders zouden worden ondergebracht. De vergaderzaal biedt plaats aan meer dan honderd personen en vormt het hart van een complex van futuristisch ingerichte private vertrekken en een groot communicatiecentrum. In de late namiddag keren we terug naar Durrës. ‘s Avonds vertrek uit Durrës richting Vlora.
In de oudheid stond Vlora bekend als Aulon, en was beroemd om zijn olijven, wijn en zout. Het werd de eerste haven van Illyria na het verval van Apollonia en Orikum. In de 14e eeuw werd de stad onder de feodale controle van de Balshaj-familie geplaatst. In 1417 veroverden de Turken de stad en maakten er een belangrijk administratief centrum van. In 1531 gebruikte sultan Süleyman de stenen van de oude stad Aulon om zijn fort te bouwen. We vertrekken naar Apollonia, de grootste archeologische site van het land. Julius Caesar stuurde Augustus erheen om zijn opleiding af te maken. We bezoeken de ruïnes van de tempel, het Odeon en de bibliotheek. Daarna bezoek aan het Byzantijnse klooster van de Heilige Maria, waarvan een deel is ingericht als museum. Dit gebouw is opmerkelijk ingericht en presenteert een complete set van standbeelden en voorwerpen die gevonden werden op de archeologische site. We vertrekken naar de historische parel Berat. Hier bieden de ramen van de witte Ottomaanse huizen een mooi uitzicht op de kronkelende rivier de Osum. Dit leverde Berat de benaming ‘stad met duizend ramen’ op. Sinds 2005 prijkt de stad op de werelderfgoedlijst van Unesco. We bezoeken de citadel, waar het Onufri Museum is gevestigd. U vindt er werken van de orthodoxe iconenschilder Onufri, een van de belangrijkste Albanese kunstenaars uit de 16e eeuw. We lunchen in het typische restaurant van de citadel. Aan de voet van de citadelheuvel ligt de schilderachtige wijk Mangalem gedrapeerd. Aan de overkant van de rivier vormt de Gorica-wijk haar spiegelbeeld. We wandelen door de smalle straatjes van de stad waar moskeeën, orthodoxe en katholieke kerken vredelievend in mekaars buurt te vinden zijn. Terugkeer naar Vlora in de late namiddag.
Saranda is de populairste badplaats van het land. Zijn naam dankt de stad aan het klooster van de Veertig Heiligen, gebouwd in de 6e eeuw. Bij archeologische opgravingen zijn gebouwen uit de 2e en 3e eeuw aan het lich gekomen. Wij rijden naar Butrint, een archeologische parel, dat trots figureert op de Unesco-werelderfgoedlijst. Deze plaats werd al in de bronstijd bewoond en kende lange periodes van economische, politieke en culturele bloei. Vele beschavingen hebben zich hier gevestigd en ontwikkeld. De stad werd achtereenvolgens bezet door de Illyriërs, de Grieken, de Romeinen, de Byzantijnen, de Venetianen en ten slotte de Fransen. Vandaag vindt u hier overblijfselen van al deze opeenvolgende tijdperken. We bezoeken de tempel van Asclepius, het Baptisterium, het theater, de Leeuwenpoort, de Nimf en de Akropolis. Na het bezoek vertrekken we naar Gjirokastër. Deze stad is door Unesco uitgeroepen tot ‘museumstad’ vanwege zijn uitzonderlijke architectuur. Het is een typisch voorbeeld van een Ottomaanse stad. Gjirokastër verleidt met de charme van zijn kleurrijke huizen en zijn steegjes geplaveid in zwarte, witte en roze patronen. De huizen bestaan uit een eerste verdieping die gebruikt werd tijdens het koude seizoen en een tweede verdieping die als woonplaats fungeerde tijdens de warme zomer. Het kasteel van de stad biedt een prachtig uitzicht op de stad en de omliggende bergen. We bezoeken er het etnografisch museum, tevens de geboorteplaats van de communistische dictator Enver Hoxha. Ook de grote Albanese schrijver Ismail Kadare werd hier geboren. Zijn huis fungeert nu als museum.
Het belangrijkste Griekse eiland in de Ionische Zee vormt de toegangspoort tot de Adriatische Zee en was door de eeuwen heen een strategische locatie voor vele maritieme en commerciële machten. Het eiland werd afwisselend bezet door de Grieken, de Romeinen, de Byzantijnen, de Venetianen, de Fransen en ten slotte de nazi’s tijdens WO II.
Na het ontbijt, ontscheping en transfer naar de luchthaven van Corfu. Terugkeer naar Brussel.
Gastspreker
foto gast
Joost Loncin

Joost Loncin was buitenlandjournalist en de laatste commentaarschrijver van de krant ‘Het Volk’. Hij is schrijver en debuteerde in februari 2022 met zijn roman ‘Het Boek van Oorlog en Vergeten’ (Davidsfonds). Hij bracht verslag uit talloze conflictgebieden, met name de Balkan. Als reisleider blijft hij de regio bezoeken. Hij onderzoekt het ontstaan van (oorlogs)geweld en de impact daarvan op het (collectieve) geheugen en de mythevorming. Hij geeft spreekbeurten en schrijft reisreportages.

Schip

M/Y Variety Voyager 4*
hoofdfoto schip
M/Y Variety Voyager 4*

De M/Y Variety Voyager is een prachtig jacht dat voldoet aan de strengste internationale SOLAS-veiligheidsvoorschriften. Dit is een klein luxeschip met strak, modern ontwerp. De intieme sfeer en het beperkte aantal reizigers aan boord (max. 72) zorgen voor een huiselijk gevoel.

Gemeenschappelijke ruimtes

De smaakvol ingerichte lounge bevindt zich op het bovendek en is de ideale plek voor vergaderingen, rust of conferenties. Hier bevindt zich ook een bibliotheek met leeshoek. Op het zonnedek biedt de Ocean Bar & Lounge comfortabele en elegante zitplaatsen. Het geraffineerde restaurant op het panoramadek laat de passagiers in een enkele bediening genieten aan de stijlvol gedekte tafels. Het panoramisch uitzicht over het water maakt de culinaire ervaring memorabel. Ook in de openlucht worden de heerlijke gerechten opgediend. Op het hoofddek biedt een wellness onder meer massages en schoonheidsbehandelingen, een sauna (telkens tegen betaling) en fitnessfaciliteiten. Het zonnedek, voorzien van comfortabele ligstoelen, is de perfecte plek om de Adriatische kust te bewonderen.

De kajuiten

De 36 kajuiten zijn verdeeld over drie dekken en zijn allemaal naar buiten gericht. Op het hoofddek hebben de 13 Comforten Deluxe-kajuiten elk 2 patrijspoorten. Het superiordek telt 11 Deluxe-kajuiten met twee grote ramen en 4 Deluxe-kajuiten met twee patrijspoorten. De 7 Deluxe-kajuiten op het panoramadek hebben 2 tot 4 grote ramen. De Deluxe-suite op het panoramadek telt 4 ramen. Alle kajuiten zijn voorzien van airconditioning en uitgerust met een minibar, flatscreen-tv en dvd-speler. De elegante badkamers met douche zijn warm ingericht en smaakvol gemeubileerd.

Prijzen

Type kajuitDekM2Dubbele bezettingIndividuele bezetting
Comfort PatrijspoortHoofddek12-15€ 3.790€ 5.990
Deluxe Patrijspoort Hoofddek15-18€ 3.990€ 6.190
Deluxe Patrijspoort Bovendek11-13€ 3.990€ 6.190
Deluxe VensterBovendek14-17€ 4.150€ 6.350
Deluxe VensterPanoramadek17-21€ 4.550
Deluxe Suite VensterPanoramadek24€ 4.850
Technische specificaties:
 • Lengte: 68 m
 • Breedte: 36 m
 • Diepgang: 3,5 m
 • Kajuiten: 36 verdeeld over 3 dekken
 • Capaciteit: 72 passagiers
 • Bemanning: 29 personen
 • Bouwjaar: 2012
 • Elektriciteit: 220 V
 • Munteenheid aan boord: euro en bankkaarten
Inbegrepen in deze prijs:
 • Vluchten Brussel/Corfu/Brussel op lijnvluchten in economyclass met tussenlanding (Lufthansa, Aegean Airlines, Brussels Airlines)
 • Luchtvaart- (€ 120) en havenbelastingen (€ 355), variabel en aan verandering onderhevig
 • Alle transfers vermeld in het programma
 • Verblijf aan boord van de M/Y Variety Voyager in de gekozen kajuitcategorie (7 nachten)
 • Volpension vanaf het diner op dag 1 tot het ontbijt op dag 8. De lunches worden ofwel aan boord van het schip of in de stad genuttigd (tijdens de bezoeken)
 • Drie volle dagen bezoeken tijdens de tussenstops in Albanië met entreegelden voor de bezienswaardigheden met een lokale gids. Indien geen Nederlandstalige gids beschikbaar: Frans- of Engelstalig
 • Nederlandstalige voordrachten aan boord door een Knack-voordrachtgever
 • Water, thee en koffie zijn doorlopend aan boord
  beschikbaar
 • Water tijdens de maaltijden aan land
 • Een Knack Cruises-medewerker die de reis zal begeleiden samen met een cruisedirecteur (tweetalig NL/FR)
Niet inbegrepen in deze prijs:

Niet inbegrepen in deze prijs:

 • Alle andere dranken dan deze vermeld in het programma
 • Fooien voor het personeel aan boord (ongeveer € 15 per dag en per persoon)
 • Fooien voor de gidsen en chauffeurs
 • Reisverzekering

Formaliteiten

 • Geldige identiteitskaart of geldig paspoort
Formaliteiten:
Optieformulier

Vul hieronder het optieformulier in. U wordt vervolgens gecontacteerd door Rivages du Monde voor een contractvoorstel.
Indien u vragen heeft of hulp nodig heeft bij het boeken, kan u contact opnemen via mail op info@rivagesdumonde.be of tel. 02 899 75 41.

Een bijkomende vraag of meer info nodig?

Kim helpt je graag verder
  02 899 75 41
  info@rivagesdumonde.be